Met de traditionele muziekindustrie gaat het niet zo goed. Wie koopt er nu nog CD-tjes? Helemaal waar. Echt vrolijk wordt je er niet van. Ook ik heb, als rechtgeaard LP en CD liefhebber, de omslag naar online volledig omarmt. M’n muziekdatabase loopt via iTunes; ik ontdek veel nieuwe muziek op Spotify en voor het oudere werk ga ik naar YouTube. Zoveel rijkdom had je in mijn tijd niet.

Toch loop ik minstens twee keer per week de Free Record Shop of Popeye binnen. Wat ik koop? Nooit de nieuwste CD van een of andere nieuwe artiest. Dat staat wel op Spotify. Nee, ik spendeer m’n geld aan budget. En daar kan je veel van kopen voor weinig. Het is bijna pervers – je koopt een 3CD box voor 5 Euro en krijgt daar 75 tracks voor terug. Het Engelse label Not Now Music stort maandelijks een stortvloed aan nieuwe compilaties uit met thema’s als Beatnik Jazz Anthology (cool!), A Bad Case Of The Blues (lekker), Sex Symbols (mooie filmactrices zingen met wisselend succes), Café Africa (verrassend) etc. Je ontdekt altijd wel ergens een pareltje. (De nieuwste rage is trouwens het op CD brengen van complete label outputs van ’50s labels als OKeh, Alladin, Parlophone, Colpix).

Ik ben gek op verzamel CD’s en ik heb er in mijn leven heel wat gemaakt, in samenwerking met platenmaatschappijen, omroepen en muziekverzamelaars. Hoogtepunten: Dutch Rare Groove, Dutch Rare Folk, Beatmeisjes, Help! De Beatles in het Nederlands, 50 Jaar Nederpop – Rare & Obscure, Dutch Exotica etc.

Ik ben op dit moment betrokken bij twee toekomstige CD releases, “Dutch Disco 1975-1985” (V2/Excelsior) en “De Belcanto’s van André Hazes” (werktitel) voor Universal.

Een gedeelte van de tracklisting voor de 2-CD compilatie "Dutch Disco" (release najaar 2013 op Exelsior)
Een gedeelte van de tracklisting voor de 2-CD compilatie “Dutch Disco” (release najaar 2013 op Excelsior)

Op de unieke “Dutch Disco” verzamelaar komen bekende hits langs van Spargo, Dolly Dots, Fox The Fox, Mai Tai en The Limit maar ook minder bekende tracks uit het Hollandse disco tijdperk van Maria Verano, Fat Eddy Band, American Gypsy en Mistral. De CD wordt samengesteld door Edwin van ’t Schip, beter bekend als DJ Wipneus (van Wipneus & Pim), met wie ik eerder de verzamelaar “Televisietijd!” (Excelsior, 2010) heb uitgebracht. De Zaak Bakker heeft voor deze release de rechten en licenties geregeld bij zo’n 14 verschillende rechthebbenden.

Pino Donaggio - Io Che Non Vivo (Senza Te)De Belcanto’s van André Hazes gunt de luisteraar een kijkje in de platenkast van André, die gek was op het sentiment van de Italiaanse muziek. Soms zong hij ze in het Italiaans (Volare, Che Sara, Non Pensare A Me), maar vaker vertaalde hij ze – zo wordt Riccardo Cocciante’s Se Stiamo Insieme “Ik Leef Mijn Eigen Leven” en is “Geloof Me” eigenlijk Io Che Non Vivo (Senza Te) van Pino Donaggio. Met 30 originele Italiaanse liedjes, veel direct van San Remo geplukt, een compleet overzicht.

Concept & research: De Zaak Bakker.