Ik volg sinds kort een minor Psychogeriatrie bij de Haagse Hogeschool o.l.v. Frans Hoogeveen. Zeer boeiende lesstof met inspirerende sprekers. Een van mijn medecursisten – Fieke Nikken, ook muziektherapeut – vroeg me of ik een checklist had om achter het muzikale DNA van de persoon te komen. Hier is mijn antwoord.

Hallo Fieke,

Behalve de gebruikelijke gegevens die aanwezig zijn in het patientendossier (leeftijd, getrouwd met, geboorteplaats, geloof, etc.) vraag ik ook naar:

parelaffiche

– “Heeft u vroeger veel naar muziek geluisterd? Welke muziek? Kocht u veel platen? Of luisterde u naar de radio?

– Ging u naar concerten/Revues/Theater? Speelde u zelf een instrument, zong u in een koor? Heeft u ook nog CD’s gekocht? Welke?” etc.

– Vragen naar favoriete zangers/zangeressen, componisten, etc.
– Vragen naar favoriete TV programma’s (geeft muzikale clues: Swiebertje, Pipo de Clown, Willem Duis’ Voor de Vuist Weg, waar veel artiesten optraden).

– Denk in dit verband ook Eurovisie Songfestival of Grand Gala du Disque.┬áIk wil maar zeggen: ondanks dat de betrokkene misschien wel de meeste muziek consumeerde tot ergens z’n dertigste levensjaar, is er via de televisie nog veel muziek binnengekomen.

– “Naar welke omroep luisterde u vroeger?” De 50-er jaren waren sterk verzuild, dus je luisterde slechts naar 1 omroep. Dus als de bewoner een socialistische achtergrond had, kan je er van uitgaan dat hij/zij zeer waarschijnlijk ooit ergens het lied “Poen” van Willem Parel (Wim Sonneveld) heeft gehoord (Parel maakte z’n debuut in het VARA zaterdagavond radioprogramma Showboat). De AVRO had als huisorkest The Skymasters etc.

Dat zijn zowat clues. Ik heb overigens geen lijst op papier staan, jij bent de eerste die erom vraagt.

Ik begin gewoon met wat vragen en pas ze aan tijdens het gesprek. Na 5-6 minuten small talk, kennismaking en informatie uitwisselen draait ik al het eerste muziekstuk. Die reactie pijl ik en met een beetje geluk heb je na een half uur beet.

Tot volgende week!

Groeten
Machgiel Bakker

 

Geef een reactie