eee3d412-2486-4732-bdd9-477ec3c6bd16_muziek_en_bewegen_bij_demenWat we allemaal eigenlijk wel wisten is nu ook wetenschappelijk aangetoond – Muziek vermindert onrust bij mensen met dementie. Bekende en vertrouwde klanken uit het verleden roepen herinneringen op en dragen bij tot een gevoel van veiligheid.

Annemieke Vink, psycholoog en docent theorie muziektherapie aan het Artez Conservatorium in Enschede, heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de effecten van muziektherapie bij 94 verpleeghuisbewoners met dementie en promoveerde eergisteren op dit onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Ze liet de bewoners vier maanden lang twee keer in de week deelnemen aan muziektherapie of aan het reguliere activiteitenaanbod in een verpleeghuis. In beide gevallen bleek de onrust in vrijwel gelijke mate af te nemen. Maar wat symptomen betreft als agitatie, depressie en hallucinaties, hadden deelnemers aan de muziektherapie hier duidelijk minder last van dan de mensen die de reguliere activiteiten volgden.

Muziek brengt niet alleen rust, maar verbetert ook sociale en emotionele vaardigheden en stimuleert om te bewegen. En, nog belangrijker is haar constatering dat, “de aangeboden muziek het meest effect heeft als rekening wordt gehouden met de smaak en de achtergrond van mensen.”

Muziek als middel – muziek op maat: exact de doelstellingen van mijn concept “De Soundtrack van je Leven” waarbij mensen met dementie precies die muziek krijgen aangeboden, die past bij hun persoonlijke levensomstandigheden.

Ook opvallend was haar constatering dat muziek niet alleen gespeeld moet worden tijdens de koffiemomenten, dus die momenten dat er ruimte is voor aandacht en verdieping, maar ook tijdens  de maaltijd. „De praktijk leert dat rustige muziek tijdens de maaltijd ertoe leidt dat mensen met dementie minder onrustig zijn en meer eten.”

Voor een verkort verslag van haar proefschrift, klik hier. Via deze link kan je het gehele proefschrift downloaden.

2 Comments

 • Dag Machiel,
  Oef, wat heb jij hard gewerkt. Je site ziet er prachtig en erg informatief uit. Ik wens je heel veel succes.
  Hartelijke groet,
  Guido.

 • Dag Machgiel,
  Indrukwekkend en mooi is de opzet van en informatie in je site.
  Succes verder!
  Kees

Geef een reactie