Muzikale Juweeltjes - opnames bewoners Cordaan
Muzikale Juweeltjes – opnames bewoners Cordaan

Ik berichtte al eerder over een bezoek dat ik gebracht had aan twee muziektherapie sessies op de psychogeriatrische afdeling van Gaasperdam (Cordaan) in Amsterdam Zuid Oost. Het leuke is dat muziektherapeut Irene Maijer-Kruijssen een groot aantal liedjes van de bewoners van Cordaan op CD heeft laten vastleggen zodat anderen er ook kennis van kunnen nemen.

Het is werkelijk verbazingwekkend wat muziek nog aan emoties naar boven kan brengen bij mensen met dementie. In de woorden van Irene, “Muziek therapie is voor mij: samen muziek maken, verhalen ophalen en delen, emoties tonen en samen kwetsbaar durven te zijn zonder dat het gevaar bestaat dat je wordt uitgelachen of gekwetst. Deze CD is voor mij dan ook de ultieme kwetsbaarheid van iedereen en dat met iedereen durven delen.”

Diverse culturen komen op de CD voorbij en worden op die wijze ongemerkt met elkaar verbonden  – Surinaamse, Antilliaanse, Hindoestaanse en Indonesische liedjes en gedichten, Nederlandse kinderliedjes en psalmen en zelfs liederen uit Ghana, Finland en Zuid Afrika (het beroemde “Sarie Marijs”). Een grote verassing was het horen van een man uit Kaap-Verdië die zichzelf op gitaar begeleidt en die de typische ‘morna’ sound – die we kennen uit het werk van Cesaria Evora – weet op te roepen. Je hoort aarzelende, en wat krakerige stemmen, mensen die helder en opgewekt zingen – het hele palet aan emoties komt voorbij.

Bij de CD is een begeleidend boekje met uitspraken van de bewoners over de liedjes die ze zingen en de herinneringen die dat oproepen. Uniek en onvervangbaar en nergens te koop!

Geef een reactie