Juni 2015: Bent u op zoek naar Radio Remember, klik dan hier: http://www.radio-remember.nl. Het onderstaande is een bericht uit 2013, toen het station net geïnstalleerd was op 20 test locaties in de regio Haaglanden.

12 Juni 2013 – Het is zo ver: Radio Remember is eindelijk online! Het internet radio station voor mensen met dementie is opgezet in opdracht van het Lectoraat Psychogeriatrie en eSociety Instituut van de Haagse Hogeschool en zal per 1 augustus a.s. uitgebreid getest worden in twintig huiskamers van zorginstellingen Florence en WZH in de regio Haaglanden. Bewoners van die instellingen zullen geobserveerd worden door studenten van de Haagse Hogeschool op het effect van de aangeboden muziek op gedrag, houding, stemming en emoties. Tevens worden korte interviews afgenomen met bewoners, medewerkers en familieleden.

Digitale opbouw Radio Remember (concept: Bert Mulder, eSociety Instituut)

Het inrichten van zo’n station is nogal een uitdaging; er bestaat natuurlijk niet zo iets als een homogene muzieksmaak bij mensen met dementie dus je schiet bijna onvermijdelijk met een hoop hagel. Met ‘hits’ zit je in ieder geval goed – de kans dat die door meerdere mensen gehoord (en geapprecieerd) zijn is groter. Het station richt zich op een doelgroep van 80-plus, dus mensen die jong waren in de jaren 50. Maar de eerste Top 40 zag pas in Januari 1965 het licht en voor die tijd waren er eigenlijk geen officiële hitparades behoudens uitzendingen en besprekingen van de Amerikaanse Billboard lijsten. In maart 1956 publiceerde Elsevier maandelijks (!) een Top 5 met de best verkochte platen in Nederland dus daar moest ik het in eerste instantie mee doen. Deze lijsten zijn aangevuld met release lijsten van platenmaatschappijen uit die tijd en playlisten van de publieke zenders. Het zwaartepunt van de muziekselectie ligt in de periode 1950-1963 maar ook daarna komen grote hits uit de mid jaren 60 en 70 voorbij – vooral die muziek die ook ten gehore werd gebracht via de televisie (denk aan Voor De Vuist Weg van Willem Duys, de shows van Mies Bouwman, Eurovisie etc.).

Tot zover het hitmateriaal. Maar er werd natuurlijk ook geluisterd naar klassieke muziek, naar amusement, psalmen & gezangen, Zuid Amerikaanse muziek, easy listening etc. Ook daar moest een selectie uit worden gemaakt. Voor een overzicht van doelgroep-specifieke muziekgenres en sub-stijlen kunt u hier terecht. Het resultaat is eigenlijk een “no-format” station dat een mengeling is van Radio 5 Nostalgia, Radio 4, 100% NL, Willem Duys op de zondagochtend – “Muziekmozaïek”  – en een vleugje Radio 2. Voor elck wat wils.

Emotie palet voor de middagprogrammering

De 2e uitdaging na de muziekselectie, was het koppelen van de muziek aan dagritmes. Het leven binnen een zorginstelling verloopt ongeveer volgens vaste patronen. Men staat op, men ontbijt, er wordt koffie gedronken, er komt iemand op bezoek, men gaat naar een dagactiviteit en dan is het alweer tijd voor het avondeten. Elk dagdeel kent z’n eigen palet aan emoties en de muziek moet die trachten te weerspiegelen. Zo ontstonden zeven specifieke dagritmes en muziekprogrammeringen plus een aparte selectie voor de zondagochtend- en middag. Negen dagdelen met muziekselecties die in iTunes elk hun eigen ‘smart playlist’ kregen.

Muziekgenres voor de middagprogrammering

Samen met Bert Mulder van eSociety Instituut zijn de vervolgstappen gemaakt – het inlezen van de smart playlists in Radiologik DJ – een software pakket dat op iTunes draait en op basis van playlists random muziek speelt tijdens de ingedeelde tijdsblokken. Het programma voorziet in het instellen van een aantal parameters – speel dit nummer maar zoveel keer per week, speel deze artiest niet nog een keer tijdens hetzelfde uur etc. Dan heb je nog het programma Nicecast nodig dat de muziekprogrammeringen naar het internet pusht – et voilà! – Radio Remember is daar!

Radio Remember – Belevingsradio voor mensen met dementie dat uitzendt van acht uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds en muziek koppelt aan dagritmes. Slaat het aan in bovengenoemde instellingen dan is verdere uitrol een serieuze optie.

One Comment

  • Zou u mij op de hoogte willen houden van de resultaten van de test? Ik ben Activiteitenbegeleider muziek bij Verzorgingstehuis de Landscheidng in Den Haag afdeling PG en ben zeer geÏnteresseerd. Ik zou ook graag willen weten hoe ik radio Remember zou kunnen toepassen. Moet ik hiervoor dus een Apple computer hebben i.v.m. ITunes, of draait het ook via de PC waar iTunes op geïnstalleerd staat? Wat zijn de kosten voor eventuele aanschaf (software?). Ik hoor graag van u.
    Met vriendelijke groet,
    Lenie Gelauf

Geef een reactie